Focus op Voorschoten

In het winterseizoen 2019-2020 organiseren OGLV en het Museum Voorschoten een tweede reeks historische lezingen. Het thema is: Kastelen en buitenplaatsen.

Voorschoten kende van oudsher enkele kastelen en een groot aantal buitenplaatsen, waar rijke lieden uit de grote steden in de natuur konden
uitrusten van hun vermoeiende bestaan in de stad. Nu kennen we alleen nog kasteel Duivenvoorde als museum, wandelpark en concertzaal.

Vele buitenplaatsen kregen later een andere bestemming bijv. als kostschool, seminarie, woning en showroom van zilver. Op Beresteijn is de herontwikkeling nog gaande. Klooster Bijdorp kende als moederhuis van een kloosterorde en kostschool voor meisjes een heel eigen geschiedenis.

Deze nieuwe reeks lezingen biedt u mooie verhalen over enkele (voormalige) Voorschotense kastelen en buitenplaatsen. Na een algemene inleiding op het thema staat steeds één kasteel of buitenplaats, of enkele kleinere buitenplaatsen, centraal.

Programma
20 november 2019 Inleiding op het thema (Wim v.d. Eijkel/Piet v.d. Plas)
18 december 2019 Berbice (Marjoleine Kooper-Huigen)
15 januari 2020 Duivenvoorde (Antoinette van Dorssen)
19 februari 2020 Beresteijn, Noorthey, Nieuw Voordorp (Jane Koopstra)
18 maart 2020 Huize Bijdorp en de Congregatie (Baptiste Tuin O.P.)

Aanmelden en betalen
Alle lezingen, verzorgd door deskundige sprekers, worden gehouden in het Museum Voorschoten, Voorstraat 17 op een woensdagavond, aanvang 20 uur. Alleen de laatste lezing van de reeks over Bijdorp is op woensdagochtend, aanvang 10 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen op de website van het Museum Voorschoten: www.museumvoorschoten.nl/lezingen. Een lezing kost € 8,50 (incl. pauzedrankje). De laatste lezing kost € 7,50 (incl. koffie/thee). U kunt meer lezingen tegelijk boeken en betalen.